Questions

Vill du fråga något som du kanske inte tycker passar in under ett inlägg, då kan du ställa den i det här kommentarsfältet.

FRÅGA: Hej min fråga är kanske litet privat men när jag såg inlägget om er fina kvist tänkte jag helt spontant "hur hinner de?". Får ni mycket barnvaktshjälp eller brukar barnen hänga med på ett hörn när ni bygger och fixar? Eller får ni mest gjort då de är på dagis/i skolan? Vi är en familj med snart 3 barn (våra barn är bara 2.5 resp. 1 år och jag sköter dem hemma) och vi håller på med en renovering som tar så ininordans länge. Det känns som om de vardagliga sysslorna aldrig tar slut och vi får mycket mindre gjort än vad vi skulle vilja. Min man jobbar ganska mycket men har någon ledig dag nu och då... Jag undrar ifall ni har något tips angående tidsplaneringen i en familj med flere barn. Vi har ingen hjälp med barnen utan sköter dem själva och dagis är inget alternativ på ett bra tag.
Tack för en jätteintressant och inspirerande blogg!

SVAR: Tack för frågan som jag inte tycker är för privat! När man ser bilder på bloggar av färdiga projekt så ser mycket förstås enkelt ut och allt verkar ha gått snabbt men i verkligheten räcker nog en hel del väldigt länge, så är det åtminstone för oss. Kvistgrunden började vi med förra sommaren och med andra ord har det tagit oss över ett helt år att få kvisten utvändigt något så när klar. Innan vi har insidan färdig, dörrarna och trappan på plats så räcker det säkert ett helt år ännu.

Vi köpte huset 2003 och det har alltså gått nio år och vi har inte ens nedre våningen helt färdig. Vi tycker nog inte att vi hinner med så mycket men förstås är det ju så att bygger man konstant under så många år så händer det ändå en del.

Att bygga under så här lång tid har varit självvalt och vi har utgått från att vi gör det tillsammans, att speedbygga under ett år där jag skulle ha suttit ensam hemma med barnen under tiden har inte varit något alternativ för oss. Barnen har vuxit in i vårt sätt att leva och de har alltid hängt med på bygget och lekt i röran. Lätt har det förstås inte varit alla gånger men visionen om att bygga vårt hem som vi vill ha det har alltid varit en stark drivkraft. 

"Bygg-barnvakt" har vi inte haft så mycket. Min familj har inte haft möjligheter att sköta våra barn men Christians föräldrar brukar ställa upp nu som då och då har vi förstås passat på att bygga. Men som sagt har barnen "vuxit in i bygget" och inte börjat dagis förrän vid fem år förutom vår minsting som började vid tre år tre dagar i veckan, nu när de är större så slipper man ju mata-byta-sköta biten och det underlättar en hel del. 

När ni snart har tre barn under tre år så är det nog inte den lättaste ekvationen att få ihop så mycket effektiv byggtid, det är att ha tålamod, allt har sin tid. Jag kan inte säga att vi har planerat vår tid på något speciellt vettigt sätt och har lite svårt att komma på några konkreta råd att dela ut. Vi har haft friska barn som sovit och ätit bra och det har nog underlättat, vi har en rätt hög toleransnivå då det kommer till oordning, det gäller att inte se röran utan att se vad som är på väg att skapas fram ur röran! Christian sade också upp sig från sitt jobb för att bygga på heltid, vi resonerade som så att vi hellre använde delar av huslånet till att bygga själva istället för att anställa någon och det har gjort att vi har haft ordentligt med byggtid.

Vill man vara effektiv kanske man borde systematisera allt men det har inte varit vår starka sida, vi bygger mer efter vilja och passion. Jag har målat takbräder i köket samtidigt som jag kokat gröt, torkat barnkläder och packat skolväskor. I badrummet har fönsterkarmsmålning samsats med smutstvätt och badande av barn osv. I går tog vi in en gammal bänk i köket, slipade några tillhörande lådor (dammsugare + slipkloss så fungerar det fint med slipning inomhus), målade lite golv och lådor samtidigt som barnen gjorde läxor och så åt vi lite kvällsmat också mellan varven. 

På ett sätt kan just det vara ett effektivt sätt, att göra små saker hela tiden parallellt och inte tänka att man skall ställa till så stort och måla en hel dag, den hela dagen kan vara väldigt svår att hitta som småbarnsförälder, då är det bättre att göra något smått hela tiden, också det leder framåt, trots att det ofta känns som värsta snigeltakten. 
Önskar er byggstyrka och renoveringslycka!FRÅGA: Hejsan, undrade över vilken sorts betong ni använde till att gjuta eran fina bordskiva i köket?
SVAR: Vi använde gjutbetong S30.FRÅGA: Har köpt en ca 10 år gammal stol som nyligen blivit spraymålad med matt färg. Skulle nu vilja måla den med linoljefärg, kan jag måla direkt på sprayfärgen, eller måste jag slipa/ta bort färgen först?

SVAR: Linoljefärgen kommer kanske mest till sin rätt om man målar den direkt på en träyta men det är ju en hel del arbete att ta bort gammal färg också. Vidhäftningsförmågan är god hos linoljefärg så för den skull behöver du inte ta bort den spraymålade färgen utan kan måla direkt.FRÅGA: Hej, tänkte fråga er eftersom ni har målat golven med linoljefärg - hur har linoljefärgen klarat sig som golvfärg och hur länge tog det innan golvet kunde tas i bruk efter målningen? Jag skulle hemskt gärna vilja pröva linoljefärgen i vårt vardagsrum men det är väl mest torkningstiden jag undrar över. Tillsatte ni torkmedel i färgen innan ni målade? 

SVAR: Med fyra barn i huset som kör runt med bilar hela tiden så nöts vårt golv ganska ordentligt! Men när man har ett trägolv så känns nötningen helt okej, man kan alltid göra en ny strykning när det börjar kännas för slitet. Så beror det förstås på hur mycket nötning rummet har, vardagsrums- och sovrumsgolv nöts ju oftast inte lika mycket som köks- och hallgolv. De golv vi har gjort tre strykningar har också klarat sig bättre än de med två.

Eftersom vi har golvvärme har våra golv torkat rätt så snabbt, vi brukar inte sätta i torkmedel och då har de varit torra på två dygn men har man inte golvvärme gissar jag nog att det räcker flera dagar innan man kan gå på golvet. Det senaste golvet vi målade satte vi lite, lite torkmedel i färgen och det kunde man gå på följande dag efter målning. FRÅGA: Jag undrar över en gammal timmervägg och takbjälkar (1900). Hur ska jag ytbehandla dem? Har tänkt måla dem.. mest för att väggen ger en smutsig känsla när det sticker ut mossa o annat mellan stockarna. Vad rekommendera du att jag skall göra åt väggen och åt bjälkarna i taket som har en del skavanker? 

SVAR: Börja med att ta bort så mycket mossa du kan med en kniv och borsta med en hård borste. Skura sen stockarna med såpa. Det kanske räcker för att fräscha till det hela. De stockväggar vi har framme och omålade är bara tvättade med såpa och inte behandlade. Ifall man vill ha en yta på kan man styrka ett varv med linolja, då blir stockarna mörkare.

Ifall du ändå vill måla stockarna så kan man förslagsvis blanda till en limfärg av vatten, pigment och lim eller blanda äggoljetempera, googla så hittar du olika recept. Man kan också använda sig av en färdigblandad emulsionsfärg från färghandeln, en färg som består av vatten, olja och har ägg eller såpa som emulgator. 
Lite skavanker tänker man inte så mycket på sen då man tagit rummet i användning. FRÅGA: I det som skall bli vårt badrum finns den ursprungliga omålade timmerväggen kvar på en vägg (fd yttervägg som varit dold under ytterpanelen). Maken vill regla över och klä in för att det är ett badrum. Det vill inte jag! Jag vill se det ursprungliga huset (från senare delen av 1800 talet).
Har ni något tips om hur vi kan behålla timmerväggen framme eller iallafall synlig utan att få fuktskador. Det finns ingen plastfilm i väggarna och det är isolerat med cellulosa. 

SVAR: Synliga stockväggar ger en härlig känsla i ett rum, speciellt i ett badrum skulle det vara fint med en stockvägg framme. Eftersom du nämner att ni redan har en diffusionsöppen vägg ser jag inte att det skulle vara något problem med fukten. Antar att ni kanske hur som helst kommer att ha någon typ av ventilation i badrummet som transporterar bort den största delen av den fuktiga luften. Den mängd fukt som stockväggen suger åt sig är försvinnande liten och trä är ju ett material som både kan ta emot och avge fukt.
Ifall man väljer att ha bara stockvägg i badrummet behöver man förstås se till att få en bra konstruktion där golvet (kakel eller plastmatta) möter väggen.FRÅGA: Vilken underbar blogg! Den enda blogg jag gillar faktiskt. Har kollat runt på massa andra bloggar genom åren men denna slår allt. Här finns det värme, känsla, äkthet, kärlek och livet!!! Ni är ju helt underbara. Först nu kan jag förstå varför man har en blogg. Ni levererar djup! I vilket program retuscherar ni era bilder? De är såååå fina!
SVAR: Bilderna redigeras i Photoshop.


FRÅGA: Ni har ju använt rödmylla på ert hus, men vad har ni använt till alla vita detaljer på utsidan av huset? Funkar Ottosons linoljefärg där också eller är det nån skilld färg för utomhusbruk?
SVAR: Ottossons linoljefärg passar utmärkt som fasadfärg, alla våra foder, fönster och vita snickerier på huset är målade med Ottossons färg.


FRÅGA: Vilka helt underbara bilder ni tar. Vilken kamera och objektiv har ni? 
SVAR: Nikon D5000 och  objektiven AF-S Nikkor 18–55 mm och AF-S Nikkor 35 mm 1:1.8 G.


FRÅGA: Vi står i startgroparna att starta renovering av vårt hus från 1900. Har du några goda råd åt oss? Var har ni köpt material? Några saker ni gjort "fel" i byggande..? 

SVAR: Det klassiska rådet man kan ge åt någon som skall renovera ett gammalt hus är att inte ha för bråttom! Bo in er i huset ett tag innan ni gör något förhastat. Det är nog också något av de fel vi gjorde med vårt första gamla hus vi köpte för tio år sedan. I vår renoveringsiver rev vi ut alldeles för mycket som det egentligt inte var något fel på, reglade upp väggar i onödan, osv.

Material, som till en stor del består av gamla byggdelar har vi samlat på oss en längre tid genom annonser och efterlysningar. En del byggvirke har vi sågat av egen skog. Lister, paneler och inredningsvirke har vi köpt från en lokal såg för att få torr och bra kvalité. Resterande byggmaterial har vi köpt från vanliga bygghandlar.

Läs och låna mycket böcker i ämnet, t.ex. Stora boken om byggnadsvård av Göran Gudmundsson. Prata med och besök andra som renoverat gamla hus, diskutera med sådana byggare och ingenjörer som själva har ett intresse för gamla hus!FRÅGA: Så vackert det blir, ert hem! Jag undrar hur ni har isolerat huset? Hur har ni resonerat kring drag (som ju ofta hör ihop med gamla hus)?

SVAR: Vår huvudsakliga isolering är cellulosafiber. Fördelarna förutom att det är hygroskopiskt (kan ta emot och avge fukt) är att man får en skarvfri isolering. Vi har också varit noga med att täta med lindrev, vindskyddsskivor och papper, speciellt vid trossbottnen och runt fönsterkarmarna. I mellanbjälklag och där isoleringsvärdet inte behöver vara så högt har vi isolerat med kutterspån (restprodukt när vi hyvlat.) Våra gamla fönster har vi också tätat ordentligt för att slippa drag. Genom att använda dessa isoleringsmaterial och tätningsmetoder så har vi ett dragfritt hus som andas och ger oss frisk luft hela tiden som gör att vi inte behöver någon maskinell ventilation.


FRÅGA: Här kommer en fråga från en trogen läsare av eran blogg, så inspirerande. Jag tänkte bara fråga vilka färger ni har använt till eran köksö som ni har diskbänken på? Det är så fina färger.

SVAR: Köksön är målad med Ottossons linoljefärg, till skivan har vi använt Italiensk Grön Umbra som vi blandat lite Järnoxidsvart i, panelen är målad med en blandning av 50% Umbragrå och 50% Pärlgrå.


FRÅGA: Jag undrar vilken färg/färger ni har använt på dörren och dörrfodern som kan ses bakom clownpojkarna? Har ni den/dom till salu i sk. provburkar? Vi har en vägg där jag väldigt gärna skulle prova den. Och sen en "manlig" observering. Jag märkte att ni har investerat i ordentliga verktyg, Festool, Protool, osv. Bra val. Festools cirkelsåg med skena är nog det bästa verktyg jag någonsin köpt

SVAR: Foderfärgen är Ottossons linoljefärg Vetegrå. Dörren är målad mycket tunt med Adbeg Green. Väggfärgen är Kittvit som är utblandad med ca 5-10 Vetegrå. Färgerna finns att fås i provburkar.
Bygger man mycket behöver man välfungerande verktyg, (köper vi elverktyg skall de helst vara svarta och gröna och levereras i grå låda ;-)) Festools cikelsåg med skena gör många moment mycket enklare!
FRÅGA: Hej ni duktiga människor! Skulle vilja veta vad ni har för utbildningar, snickare eller...

SVAR: Till utbildningen är jag bildartesan och Christian automations/elmontör. Snickeri/husbyggande/renoverande har vi båda sysslat med i över tio års tid men någon egentlig utbildning har vi inte, bara en hel del praktik som också är ett bra sätt att utbilda sig i kombination med att själv läsa på i ämnet och diskutera med andra erfarna människor inom området.


FRÅGA: Jag älskar eran blogg! underbar! har en liten fråga angående tapeten i badrummet. Kan man sätta tapet i badrum och hur har ni gjort för att det inte skall gå snett med fukten och så vidare? 

SVAR: Roligt att du tycker om vår blogg! Vårt badrum innehåller inga tätskikt förutom golvmattan och vattenisoleringen bakom de kaklade ytorna, resten är träpanel. Detta gör att luftfuktigheten jämnas ut. Största delen av fukten försvinner dessutom ut i huset när man öppnar dörren efter att man har duschat. Tapeten ser lika ut nu som då vi tapetserade och vi har inte sett några tecken på förändring, trots att vi ännu inte ens har installerat det planerade luftutsuget i taket. Ser alltså inga problem med tapet i badrum, tvärtom, det ger en ombonad och trevlig känsla!KYSYMYS: "Ihanalta kuulostaa... mutta miten ihmeessä kuusihenkisellä perheellä on varaa tällaiseen elämäntyyliin? Pelkkä rakennusprojekti syö varmaan huimasti rahaa."

(På svenska: "Låter härligt, men hur i hela världen har en sexpersoners familj råd med en sådan här livsstil? Bara byggnadsprojektet i sig slukar säkert massor av pengar.")

SVAR: Det handlar om val och prioritering, för att ha råd att leva som vi gör har vi valt bort en hel del saker som andra kanske räknar som en självklarhet i en västerländsk livsstil.

Några exempel:

• Sedan vi blev tillsammans (för över 15 år sedan) har vi aldrig sovit på hotell eller varit på en utlandssemester längre än till Sverige.

• Vi köper mycket sällan nya saker och kläder. Behöver vi något tänker vi först om vi kan göra det själv, om inte, söker vi på loppis eller köper på annat sätt i andra hand. De flesta av våra kläder är köpta på rea, från loppis eller är hemsydda. Tror faktiskt inte vi någon gång köpt ett klädesplagg dyrare än 30 eur.

• Vi har ingen hemmabio anläggning, utan en tjock-tv med billigaste kanalpaket och sätter sällan pengar på teknik.

• Vi går inte till frisören, jag rakar håret på pojkarna och Christian klipper mitt.

• Har aldrig besökt gym, kosmetolog eller liknande, café, bio och krogbesök görs högst 2 gånger/år.

• Vi äger minimalt med sportutrustning.

• Köper billig men bra basmat, äter ute med familjen ca 1 gång varannan månad. Köper ofta mat med utgående datum och fryser in, vi röker inte och köper sällan alkohol. Det finns också en hel del onödiga saker man kan köpa som vi aldrig köper, t.ex. våtservetter, nagellack och liknande.

• Vi har inte villa, båt, husbil eller sittgräsklippare.

• Våra mobiltelefoner är av 39 euros varianten.

• Vi behöver inte köra många långa kilometer till arbetet utan kan gå eller cykla.

• Vi har inte anställt någon att bygga vårt hem och inte köpt ny komplett inredning till alla kvadratmeter med målet att allt skall vara klart inom ett år. Vi har hållit på med vårt hus i åtta år och det är långtifrån klart. Vi bodde sex år med hela familjen på sextio kvadrat. Det får ta sin tid det tar att bygga, fast tio år till, vi bygger vartefter vi har råd och använder mycket återvunnet material.


Skulle vi göra/köpa allt det uppräknade här ovan skulle vi säkert behöva några tusen till i månaden, båda arbeta minst 80 timmar i veckan med ett arbete som ger mer betalt än det vi håller på med idag och ha barnen i heltidsdagis.

Det har aldrig varit en lockande livsstil för oss och vi har istället valt att bygga upp vår egen arbetsplats kring det vi ändå skulle syssla med för att finnas nära till hands för barnen och delvis kunna arbeta hemifrån och bestämma våra arbetstider.

Det betyder inte att det är lätt och lite arbete att vara företagare med den livsstil vi har. Vi arbetar ändå säkert 80 timmar i veckan, men det känns inte alltid som arbete när man håller på med det man trivs med. Våra val betyder inte heller att vi inte vill göra något av det listade här ovan, det är bara sådant som vi valt att avstå från för tillfället för att kunna välja sådant som känns viktigare för oss just nu. All respekt till de som prioriterar annorlunda än oss, huvudsaken är att man vet vad man prioriterar, varför och att man verkligen vill prioritera det.

En av sönerna frågade en gång, "mamma, är vi fattiga? I kortfattad version svarade jag; vi har inte mycket pengar, men vi har så mycket annat som är mera värdefullt och rikt för oss än pengar. Klyschigt, men sant, och det är något vi är väldigt tacksamma över.  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP